Modelism – ieftin sau scump ?

Aproape de cand am luat decizia infiintarii acestui site am avut sa scriu acest articol, dar din diverse motive (mai mult sau mai putin obiective) am tot amanat. In ultima vreme, deoarece numarul vizitatorilor a crescut (nu foarte mult, dar considerabil) necesitatea ma impinge sa adresez cititorilor cateva randuri, pentru care unii ma vor injura, altii imi vor da dreptate.

De la bun inceput, doresc sa precizez ca termenul cititor se refera atat la cei care “simpatizeaza” cu modelismul, cat si la cei care care au inceput de curand activitatea. Pe cei cu state vechi i-am scos din “definitie” pentru ca odata ce “imbatranesti” si-ti pastrezi acest hobby, acest articol le este complet inutil, poate vor dori sa completeze/corecteze.

Asadar, va spuneam ca de vreo 9 luni incoace, de cand am inceput sa postez clipuri si fotografii cu modelele mele, am inceput sa fiu contactat de diversi modelisti (sau doar entuziasti) care solicitau diverse informatii legate de partea tehnica sau partea financiara. Nu am ignorat niciodata pe nimeni si am furnizat informatiile asa cum le-am perceput eu, la nivelul meu de intelegere si la nivelul meu tehnic. Din pacate, nu excelez la nimic, asa ca informatiile au fost prezentate cu un oarecare grad de eroare, dar nu intentionat.

Intrebarile la care tot timpul mi-a fost greu sa raspund au fost intrebarile legate de costuri. Din doua motive. Unul poate mai pueril, dar ii acord importanta: intr-o discutie intre modelisti, intrebarile vis-a-vis de bani nu-si au locul – cel putin eu asa consider. Al doilea motiv tine de situatia economica actuala. Nu stiu cine ar intelege o cheltuiala consistenta pentru o componenta, cheltuiala care pentru unii inseamna salariul….

Revenind la titlu articolului – modelismul nu este un hobby care se adreseaza “elitei” exclusiv, insa nici un hobby care se face cu bani putini. Cheltuieli sunt, si sunt destul de multe. Pana la urma, achizitia unui model reprezinta cea mai ieftina operatiune in modelism….modificarea ulterioara pentru performanta extrema constituie “grosul”, astfel ca un model care initial costa 200-300 de euro, poate ajunge lejer la 1200-1500 de euro, suma pe care o resimte oricine, indiferent de cat de “aristocrat” ar fi.

Mai este o categorie aparte de entuziasti care dupa ce vad un anumit model, ma intreaba cat a costat si de unde l-am cumparat. Dupa ce dau raspunsurile, primesc invariabil niste replici “la magazinul X era mai ieftin” – (va suna cunoscut ?)…Asta vis-a-vis de partea financiara, pentru ca atunci cand intru in detalii tehnice, tirul cu intrebari “ciudate” (prefer sa le zic asa) continua. Sunt intrebat foarte des de exemplu de ce am ales telecomanda pe care o am si nu am ales altceva, sau sunt intrebat daca telecomanda X are nu stiu ce buton pe ea, sau daca ESC-ul Y are ABS ?!?!…Sau…cat prinde un Crawler ? Haideti fratilor….

Sunt multe aspecte pe care as vrea ca cititorii sa le ia in calcul atunci cand vine vorba de acest hobby. Poate cel ma important ar fi faptul ca PERFORMANTA COSTA. Al doilea aspect – 100 de articole tehnice nu fac cat 1 ora de practica… In cele ce urmeaza voi detalia….

De regula, modelele, indiferent de tipul acestora, ne sunt vandute pentru un anumit grad de performanta. Nivelul unde vrem sa ajungem noi cu ele, se va reflecta in suma de bani investita in piese mai bune, componente mai bune, alte materiale etc. As putea sa dau 10000 de exemple aici, dar cred ca stiti foarte bine la ce ma refer.

Oricat as incerca sa lamuresc pe cineva cu privire la o problema tehnica/de setari, pana cand acel cineva nu experimenteaza, vorbele mele vor fi zero. Multi au impresia ca daca isi cumpara aceleasi piese ca cele pe care le folosesc pe un anumit model, si modelul lor va merge ca si al meu. Fals. Intai trebuie sa-i intelegi principiul de functionare, ca sa stii ce sa cumperi si pentru ce il cumperi.

O alta categorie o reprezinta cei care solicita informatii, vor totul de-a gata, dupa care apar in postura de mari guru si/sau incep sa uite de unde au plecat. Este cea mai deranjanta categorie si din pacate, si cea mai numeroasa. Este un exemplu tipic pentru Romania, unde se vrea maximum de beneficiu/profit, efort zero. Nu se poate asa ceva. Sunt si altii care au deja ceva fixat in cap, imi cer parerea, si dupa ce le explic de ce nu sunt de acord cu parerea lor, incepe un lung sir de intrebari fara rost, la sfarsitul carora ei raman tot la ideea lor, iar eu nu vad rostul acelor intrebari adresate mie…si trec totul la timp irosit.

Deseori sunt intrebat de ce nu scriu un review despre nu stiu ce produs sau ce parere am despre acel produs. Ei bine, raspunsul este simplu: pentru ca nu detin acel produs. Toate recenziile facute de mine, sunt recenzii pentru produse pe care le detin, recenzii facute pe baza observatiilor personale, fara pretentie de parere avizata de mare guru. Pentru destui s-au dovedit chiar utile. Mi-as dori sa fie cat mai multi care sa faca un review fie si la un surub, nu sa ia totul de-a gata – insa comoditatea se dovedeste castigatoare in majoritatea cazurilor. Din pacate…

Nu ascund ca pe lista mea de messenger, la partea de ignore este plin de asemenea specimene. Pe de alta parte, exista persoane cu care este o placere sa discuti si de la care ai ce invata – din pacate sunt putini.

Asadar, oameni buni….modelismul (indiferent de forma pe care o imbraca) nu este ieftin. Performanta costa, asa a fost dintotdeauna si asa va ramane totdeauna. Putin studiu facut pe cont propriu nu strica niciodata, din contra, te poate ajuta foarte tare. Copiatul 100:100 nu duce la performanta niciodata si in plus este lipsit de personalitate. Or, modelismul prin definitie impune si asa ceva.

In loc de incheiere, imi doresc ca continutul articolului sa fie inteles si interpretat in mod corect, fara resentimente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.