Despre exclusivitatea in modelism

De ceva vreme incoace tot aud pe unii sau pe altii cum proclama sus si tare ca ei ar fi “exclusivi”, “oficiali”, “unici” etc. Vreau sa se inteleaga din capul locului ca nu am nimic impotriva acestor expresii atata timp cat ele chiar reprezinta ceva. Dar in conditiile economiei (de piata) din Romania, din prisma comerciantului roman, a fi exclusiv este acelasi lucru cu a detine monopolul. Si cu totii stim foarte bine ce se intampla cand cineva detine monopol. Cel mai simplu se poate vedea asta cu societatile care distribuie curent electric printre altele. Ti s-a luat curentul? Imi pare rau! De fapt nu imi pare rau; practic nu ma intereseaza. Altundeva nu ai unde sa mergi, deci va trebui sa platesti in continuare si eu iti voi da curent cand voi vrea eu. Avantajata de monopolul pe care il detine, compania care furnizeaza electricitate face cam ce doreste cu proprii subordonati clienti. Cam acelasi lucru se intampla cu distribuitorii exclusivi si unici si oficiali din modelism… ti s-a stricat automodelul / aeromodelul / navomodelul, suni la distribuitorul unic si exclusiv si oficial si ti se spune “imi pare rau, n-am acum, revino peste o luna-doua cand imi vine transportul ala mare”.

Nu acelasi lucru se intampla si pe piata operatorilor de telefonie mobila unde pe zi ce trece dam peste oferte care mai de care mai aventajoase. Din ce cauza? Pai pentru simplul motiv ca acolo exista CONCURENTA. Un lucru este clar: Monopol – beneficiar detinatorul monopolului; Concurenta – beneficiar clientul.

Si acum stau si ma intreb: oare este bine sa declar in piata ca detin monopolul unui produs/serviciu? Oare nu cumva oamenii se vor gandi ca eu ca EXCLUSIV reprezentant al acelui produs/serviciu, fara a mai avea parte de concurenta, voi mai avea vreun alt interes in afara de Acela de a-mi maximiza profitul? Nu de alta, dar in momentul in care pe o piata exista mai multe companii care livreaza catre client aceleasi produse/servicii, clientii finali nu pot decat sa beneficieze de pe urma concurentei dintre acestea. Faptul ca cineva este EXCLUSIV intr-un anume segment de piata nu ma face sa cred ca acel cineva este cel mai bun de pe piata din acel punct de vedere, ci mai degraba ma face sa il evit pentru ca stiu ca o data legat de un contract cu el, imi va fi foarte greu sa ies din relatia vanzator (detinator de monopol) – client (subordonat  toanelor vanzatorului).

Astea fiind spuse, doresc sa va informez ca Radiomodele va oferi clientilor proprii, in NEexclusivitate, produsele Team Durango, ARRMA si Axial Racing. Spun in NEexclusivitate pentru ca, din moment ce produsele Team Durango, ARRMA si Axial sunt aceleasi peste tot si ca, din 2014, singurul furnizor exclusiv si oficial pentru toata Europa este chiar producatorul (Hobbico), vom lupta sa ne impunem in fata competitiei oferind clientilor cele mai bune servicii post vanzare. Poate asa vom obliga dealerii “oficiali” si “excusivi” sa vada un pic mai departe de buzunarul propriu.

Pentru detalii si comenzi va rugam sa ne contactati – www.radiomodele.ro sau tel. 0735 197 520

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.