Automodelism

Automodelism / modelism auto

Modelismul auto (denumit si automodelism) este activitatea de modelism care se ocupa de reproducerea la scara a automobilelor.

Activitatea de amatori se imparte in urmatoarele categorii separate:

Modelele statice (machete statice)
Masini de diferite marimi, denumite frecvent autovehicule in miniatura, unde calitatea reproducerii merge de la categoria jucarii pana la machete de autovehicule reproduse cu adevarat la scara, pana la cele mai mici detalii, unele dintre ele avand chiar parti in miscare sau articulate, cum ar fi usile, capota motorul, suspensiile, directia sau portbagajul. Aceste machete pot fi expuse de sine statator sau incluse in diorame.
Punctual apar situatii in care exista apropiere intre modelistii auto si cei de modele militare, deoarece in expozitiile statice militare trebuie incluse si modele de automobile.

Modelele dinamice
Masinile sunt echipate cu motoare electrice sau termice. Acel motor transmite miscarea de rotatie fie la rotile din fata (tractiune fata), fie spate (tractiune spate) fie la toate cele patru rotile (tractiune 4×4 sau integrala), prin intermediul curelelor, pinioanelor sau prin arbori cardanici (cardan, planetare sau un sistem mai rudimentar si mai putin eficient care induce uzura mai rapida, denumit “dogbones”).
Calitatile mecanice si dinamice ale acestor modele reduse sunt in concordanta cu destinatia acestora – fie performante de circuit, fie realismul dinamic ii motiveaza pe practicantii acestui sport. Toate modelele permit participarea la curse sau demonstratii.
In zilele noastre, cele mai raspandite sunt automodelele radiocomandate, dar exista deasemeni si vehicule ghidate pe un circuit rutier electric (slot racing) sau modele circulare.

Categorii de automodele cu telecomanda radio (automodele radiocomandate,  R/C sau masinute cu telecomanda)

Automodele pentru pista on-road (circuit asfaltat in exterior sau pe mocheta in interior), extrem de rapide si cu o tinuta de drum excelenta, in special in sala (anvelope din spuma sau cauciuc);

Automodele de drift cu sasiu pentru on-road modificat, cu tractiune 4×4 sau spate, diferentiale rigide si anvelope din plastic sau cauciuc foarte dur. Tinuta de drum este aproape nula, scopul lor fiind derapajele controlate fluide si spectacolul creat de acest lucru. Punctajul se face in functie de fluiditatea derapajelor si unghiurile de abordare. Se practica pe asfalt, beton sau linoleum.

Automodelele off-road (de teren) – buggy-uri, utilizate pe piste de competitie special amenajate din pamant, cu denivelari si curbe special concepute. Sunt dotate cu amortizoare si anvelope diverse, adaptate tipului de pista (zgura, nisip, pamant etc.), impartite in categorii conform specificatiilor Federatiei Europene de automodelism cu radiocomanda (EFRA – European Federation of Radio Operated Model Automobiles);

Automodelele off-road (de teren) – Monster Truck, foarte populare printre amatori, deoarece au o garda la sol foarte mare si au roti de diametru impresionant. O subcategorie a monster truck-urilor este Scale sau Crawler, unde rotile sunt prevazute cu greutati si modificari ale puntilor ce le permit rotirea osiilor pana la unghiuri de  90° intre axa fata si cea spate.

Automodelele off-road (de teren) – Truggy, compuse in general dintr-un sasiu de Buggy si o caroserie de monster truck;

Automodelele utilitare – Camioane radiocomandate foarte prezente pe piata germana, la scara 1/14

 

Standarde de dimensiuni folosite de producatorii de automodele, aranjate in ordinea descrescatoare:
– Automodele scara 1/4 – rara, din ce in ce mai putin folosita din cauza ca automodelele sunt mult mai grele si mai putin performante decat cele la scara 1/5
– Automodele scara 1/5 –  foarte raspandita pentru radiomodelismul pe pista, automodele echipate cu motor cu benzina in doi timpi, cu capacitati intre 23cmc si 29cmc sau, mai nou, cu motoare electrice fara perii (brushless), automodele cu greutati cuprinse intre 6 si 15kg, putand ajunge pana la viteze de 80km/h. Aceasta este scara “pro”, foarte utilizata in constructia automobilelor “adevarate”, pentru a construi machete si a le studia ca machete functionale sau statice.
– Automodele scara 1/6 – scara raspandita pentru automodelismul off-road, masini echipate cu motoare pe benzina in 2 timpi, cu capacitati intre 23cmc si 29cmc sau, mai nou, cu motoare electrice fara perii (brushless).
– Automodele scara 1/7 – rar utilizata, in special in machete statice – exceptie face automodelul electric on-road TRAXXAS XO-1
– Automodele scara 1/8 – foarte utilizata in sporturile cu radiocomanda, pe piste sau in off-road, modelele putand ajunge pana la 120km/h pentru modelele de competitie pe pista on-road. Motorizarea este aproape exclusiv termica (dar si electrica brushless), cilindree intre 3.5-4.6cmc in doi timpi, functioneaza cu amestec metanol/nitrometan (denumit popular si nitro)
– Automodele scara 1/9 – rare, modele comercializate sub denumirea rally game
– Automodele scara 1/10 – o scara foarte des intalnita in hobby, automodele ce pot rula pana la 110km/h (si peste, in cazul modelelor de competitie pe pista). Categorii reglementate de motorizare termica intre 2.11cmc si 2.62cmc sau motorizare electrica (baterii lipo si motoare fara perii)
– Automodele scara 1/12 – categorie de pista on-road, electrice, cu tractiune spate
– Automodele scara 1/14 si 1/16 – aici se gasesc categoriile utilitare – autocamioane, remorci, buldozere, excavatoare, etc. Unul din producatorii de renume in aceasta categorie este firma japoneza TAMIYA. In ultimii ani, in urma crizei economice mondiale, la clasa 1/16 au aparut si “fratii mai mici” ai automodelelor consacrate la scara 1/10 si 1/8 (ex. e-revo brushless 1/16)
– Automodele scara 1/18 – Foarte utilizata pentru modele statice in metal turnat, dar si foarte prezenta in ultimii ani in sportul cu telecomanda.
– Automodele scara 1/24 – Preponderent modele statice din plastic, dar si pentru clasele MiniZ, Iwaver, Xmod si pentru circuitele electrice (slot racing)
– Automodele scara 1/25 – Utilizat in general pentru reproducerea la scara a autovehiculelor americane
– Automodele scara 1/30 si 1/32 – utilizat pe circuite rutiere electrice (slot race)
– Automodele scara 1/43 – scara standard pentru autovehicule in miniatura (machate), dar si pentru automodele radiocomandate si circuite rutiere electrice (slot race)
– Automodele scara 1/50 – utilizat pentru derivatele vehiculelor 1/43 – camioane, furgonete etc.
– Automodele scara 1/72 – rezervat in mare parte machetelor din plastic vandute la set, in general militare.
– Automodele scara 1/87 – corespunde scarii feroviare HO pentru a completa retelele de modelism feroviar cu o intreaga gama de vehicule ce sunt adaugate dioramelor feroviare.

Puteti gasi toate categoriile de automodele radiocomandate pe site-ul nostru, www.radiomodele.ro sau ne puteti contacta pentru detalii la telefon 0735 197 520

Mugen-Seiki MBX7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.