Glosar modelism

MODELÍSM s.n. Tehnică de reproducere a unor mașini și aparate la scară redusă (mai ales în vederea folosirii acestora la demonstrațiile din cadrul unor discipline școlare). [Cf. it. modellismo].

AUTOMODÉL, automodele, s. n. Autovehicul miniatural prevăzut cu un sistem de propulsie și de comandă. [Pr.: a-u-] – Auto2 + model.

AUTOMODELÍSM s. n. Ramură sportivă care se ocupă cu construirea de automodele. [Pr.: a-u-] – Automodel + suf. -ism.

AEROMODÉL, aeromodele, s. n. Model de avion (sau elicoopter) de dimensiuni reduse, care poate zbura, fără pilot, o anumită distanță. – Fr. aéromodèle.

AEROMODELÍSM n. 1) Ramură a tehnicii care se ocupă cu studiul, proiectarea și construcția aeromodelelor. 2) Sport aviatic care constă în conducerea aeromodelelor. /

NAVOMODÉL ~e n. Model (macheta) de navă care reprezintă în miniatură construcția acesteia. /navă + model

NAVOMODELÍSM n. 1) Tehnica construirii navomodelelor. 2) Competiție sportivă cu navomodele. /navomodel + suf. ~ism

AC/DC (sau CA/CC) – descrie sursa de alimentare necesara pentru incarcatorul de baterii si celelalte echipamente electrice. “AC” (sau “CA”) inseamna curent alternativ, ca de exemplu cel de la prizele din casa. Echipamentele ce au nevoie de curent continuu “DC” (sau “CC”), trebuie sa fie alimentate de la o baterie de 12V sau acumulator auto

Adjustable Travel Volume (ATV) –  Echipamentele radiocomandate cu ATV ofera posibilitatea de a seta cat de mult se va deplasa bratul servo din pozitia neutral pana la capatul cursei. Aceste setari ajuta sa modificati raspunsul directiei conform cu stilul Dvs. de condus

ARTR – Unele masini si camioane sunt aproape in totalitate asamblate din fabrica. Acestea sunt marcate cu prescurtarea ARTR (Almost Ready-To-Run) sau RTR (Ready-To-Run, de obicei inseamna acelasi lucru cu ARR, dar includ si sistemele radio). Radiomodelele ARR/RTR costa putin mai mult dar va scuteste timpul si efortul asamblarii. Retineti, totusi, ca asamblarea unui radiomodel din stadiul de kit va ofera o mai buna cunoastere despre felul cum functioneaza acesta, ceea ce va face ca reparatiile, ajustarile si modificarile sa fie mult mai usor de realizat de Dvs.

Rulmenti – cele mai multe masini ieftine au un lagar de bronz in punctele de frictiune. Evident, rulmentii sunt mult mai buni in lupta impotriva frecarii, extinzand viata componentelor si imbunatatind performanta vehiculului. De obicei rulmentii sunt prima optiune pentru upgrade.

Battery Eliminator Circuitry (BEC) – Circuit de eliminare a bateriei – circuit care permite alimentarea receptorului radio din bateria motorului, eliminand nevoia unei baterii separate pt. receptorul radio.

Anodizare (eloxare) – procedeul de oxidare electrochimica controlata a suprafetei aliajelor din aluminiu, magneziu si titan. Este un process ce acopera suprafata metalului cu un oxid protector. Ca sa adauge un aspect high-tech modelului radiocomandat, producatorii de motoare pe benzina eloxeaza radiatoarele in diverse culori, cum ar fi albastru sau mov

Sasiu – Cadrul pe care componentele unui radiomodel sunt montate. Sasiul este facut din materiale composite cum ar fi Kelron™, sau aluminiu si grafit cand factori ca greutatea scazuta si rezistenta la temperatura sunt importanti. Termenul “sasiu” este uneori folosit pentru a se face referire la tot vehiculul, mai putin caroseria, jentile si anvelopele

Ambreiaj – Cupleaza si decupleaza motorul de restul transmisiei (cutia de viteze). Numarul de saboti din ambreiaj influenteaza capacitatea radiomodelului de a accelera. Ambreiajele in 3 si 4 saboti cupleaza mai bine decat cele in 2 saboti, ca urmare ele ajuta la o accelerare mai rapida si mai puternica.

Diferential – Un ansamblu de roti dintate ce permite ca cele doua axe ce compun arborele de transmisie din spate sa se roteasca la viteze diferite. Aceasta duce la o mai buna manevrabilitate a radiomodelului auto in curbe.

Discuri de frana – Un disc de frana e compus dintr-un disc de metal sau fibra care se roteste odata cu rotile (sau cu osia, sau cu axa) intre doua placi opuse. Cand actiunea de franare este necesara, cele doua placi opuse prind (sau strang) discul, ducand la incetinirea radiomodelului sau la oprirea lui.

Oase de caine – Componenta a suspensiei, care seamana cu un os de caine, de unde si denumirea (dogbone in engleza)

Forta de apasare (downforce) – Pe masura ce aerul se deplaseaza deasupra unei masini in miscare, el poate fi “manipulat” cu ajutorul formei radiomodelului si al eleronului astfel incat sa apese masina in jos, ajutand modelul sa ramana “apasat” pe pista.

Vehicul electric – radiomodelele actionate de motoare electrice nu fac zgomot, sunt usor de construit, si in acelasi timp confortabile la condos pentru un radiomodelist incepator. Aceste modele sunt actionate de o baterie de acumulatori NiCd, care poate fi reincarcata in 15-20minute si ofera cam 6-8minute de “alergare” cu un motor standard. Cu baterii suplimentare si incarcator de 15minute, un radiomodel auto e gata pentru ore intregi de utilizare.

Starter electric (demaror pentru radiomodele) – Motor electric de mana ce este folosit la pornirea unui motor termic de pe radiomodele, de obicei alimentat la o baterie de acumulatori de 12 V. De obicei acestea sunt pentru motoarele de avioane, dar pot fi folosite si la radiomodelele auto, prin intermediul unui adaptor.

Control electronic al vitezei – Electronic Speed Control (ESC) – sistemele de control electronic al vitezei inlocuiesc sistemele mecanice si servo ce se gasesc de obicei in radiomodelele “entry-level”. Un astfel de upgrade creste eficienta si precizia, deasemeni reduce greutatea modelului, ceea ce duce la o performante mai bune si mai rapide

Motorul – engine – in domeniul radiomodelelor, termenul “motor” de obicei face referire la micile “centrale” cu ardere interna folosite la modelele “gas” (benzina) sau “nitro” (nitrotoluen) . Pentru modelele actionate electric se foloseste termenul “motors”

Sacul de teren – Field bag – e vorba de rucsacul radiomodelistului in care isi transporta echipamentele si sculele pe care le foloseste pe pista

Incarcatorul “de teren” – Field Charger – Incarcator rapid pt. acumulatori, proiectat pt. a fi utilizat pe pista, alimentat de la o baterie de accumulatori auto de 12V sau o alta sursa de 12V

Modelele pe benzina – aceste modele sunt puse in miscare de un mic motor cu ardere interna (care NU foloseste benzina simpla!!!). Multi “modelisti” sunt incantati de sunetele si mirosul ce insotesc modelele cu ardere interna. Unele dintre acestea pot ajunge la viteze de 75km/h!!! Disponibilitatea larga a modelelor “pull-start” si noua generatie de radiomodele cu ardere interna la scara 1/10 le-au facut mult mai accesibile pentru incepatori astfel incat si acestia sa se poata bucura de acest tip de curse.

Lexan® – Material plastic dur folosit (in general) pt. a crea radiomodele auto.

Galerie de evacuare – teava ce conecteaza evacuarea motorului cu teava de esapament.

Monster Truck – Regii puterii pentru vehiculele radiocomandate. Proiectate pentru putere in loc de viteza, acesti monstruleti mecanici pot urca dealuri sau cobori pante denivelate si pot trece peste alte masini datorita fortei brute pe care o dezvolta. Masinile puse in miscare de motoare termice sunt aproape de neoprit

Motor – in “vocabularul” radiomodelistilor, “motor” inseamna motorul electric, pentru cel termic se foloseste termenul “engine”

NiCd – Baterie de acumulatori Nichel – Cadmiu. In general, aceste baterii sunt folosite pentru radiomodele (emitator si receptor)

Nitro – Nitrometan, un aditiv ce va creste capacitatea motorului termic de a obtine performante la viteze mari. Continutul ideal de “nitro” difera de la un motor la altul. Apelati cu incredere la instructiunile producatorului pentru rezultate maxime. Continutul de “nitro” in combustibil este indicat in procente.

Off-Road Buggy – sunt cele mai populare vehicule de teren radiocomandate. Disponibile cu motor termic sau electric, aceste vehicule au suspensii de calitate superioara si o garda mare la sol. “Anvelopele” de care dispun le ajuta sa abordeze orice fel de teren. Pe un drum neasfaltat sau in parc, aceste radiomodele va vor garanta distractia.

Amortizoare cu ulei (Oil-Filled Shocks) – Amortizoarele de la rotile vehiculelor radiocomandate ce ajuta la mentinerea vehiculelor pe pista absorbind forta degajata de trecerea peste denivelari. Amortizoarele cu ulei sunt umplute cu fluide si absorb socurile mult mai efficient decat amortizoarele ce folosesc numai arcuri.

Masinile de circuit (On-road cars) – masinile de circuit nu au suspensiile “musculoase” ale masinilor “de teren”, dar sunt impresionante prin aspectul autentic si vitezele foarte mari. Construite pentru curse pe suprafete plane si pavate, sunt disponibile fie cu motor electric sau cu ardere interna, la scara 1/10, 1/12 si 1/8. E usor sa te implici, cursele de radiomodele “on-road” se organizeaza peste tot in lume intr-un cadru organizat, in general in parcarile supermarketurilor…

Incarcator rapid (Peak charger) – Incarcator de acumulatori care se opreste automat cand bateriile sunt complet incarcate. Asta duce la timpi mai lungi pe pista pentru radiomodelul tau. Acest tip de incarcator va face treaba Dvs. – daca ati uitat sa il opriti dupa ce ati incarcat un set de acumulatori, se va opri singur, pentru a preveni fenomenul de “supraincarcare”

Policarbonat – Material plastic folosit pentru a construi “corpul” radiomodelului, fie autoturism sau model “de teren”

Tablou electric – panou de distributie de 12V ce furnizeaza tensiunea corecta pentru accesorii cum ar fi: pompe de combustibil, starter electric, clesti pentru bujii, etc.  Este de obicei vorba de o cutie conectata la o baterie de 12V

QRC (quick reverse clutch) – o component ace se gaseste pe unele vehicule cu motor termic produse de Kyosho (modele ca Snake Bite sau Baja Beetle). Sistemul QRC ajuta “soferul” sa comute intre mersul inainte si inapoi cu ajutorul unui controller radio standard, cu doua canale.

Receptor (Rx) – componenta radio ce este montata in vehiculul radiocomandat si receptioneaza semnalele pe care le transmiteti cu ajutorul emitatorului, transmitand apoi comenzile catre servomecanisme.

Servo – Echipamentul electromecanic ce misca suprafetele / parghiile / cablurile de control ale radiomodelelor in conformitate cu comenzile primite de la emitator (prin intermediul receptorului montat in vehicul). Sistemele servo sunt componentele ce fac “munca fizica” intr-un radiomodel.

Servo revers – Facilitate radio ce permite instalarea echipamentului servo fara a se tine seama de sensul de rotire al acestuia. Ulterior, schimbarea sensului de mers se face dintr-un switch.

Turnuri de soc – Shock Towers – placa verticala aflata pe sasiu, unde se monteaza partea superioara a amortizorului.

Masini “de stadion” – Stadium truck – proiectate pentru “distractia din fundul curtii” sau pur si simplu pentru divertisment in aer liber, masinile radiocomandate “de stadion” sunt cele mai obisnuite cu denivelarile si sariturile in aer… La fel ca masinile adevarate “de stadion”, ele sunt construite pentru a trece cele mai grele incercari. Au suspensii rezistente, amortizoare supradimensionate si roti enorme ce le ajuta sa reziste pe cele mai dificile suprafete… Cu toate astea, daca sunt reglate corect, pot ajunge la aceleasi performante cu modelele “off-road”

Cutie de pornire – Starter box – Cutiile de pornire sunt o alternativa la pornirea motorului cu ardere interna prin intermediul unui starter si a unui adaptor. Aceste cutii contin un motor si o roata de start. Ca alimentare, acestea folosesc baterii interne NiCd sau o “baterie de teren” de 12V. Cutiile de start pot fi conectate direct la roata motrice a modelului – facand astfel pornirea mult mai usoara.

Suspensii / Brate de suspensie – “Suspensii” este un termen acoperitor ce se refera la toate componentele care “suspenda” masina deasupra suprafetei pe care se deplaseaza. Asta include amortizoare, brate de suspensie, arcuri, etc. Bratele de suspensie se refera in special la acele componente care leaga sasiul masinii de rotile acesteia.

Acceleratia – actionand butonul de acceleratie de pe telecomanda (emitatorul radio) schimba voltajul care ajunge la motorul radiomodelului Dvs. sau cantitatea de amestec aer/combustibil ce ajunge la motorul termic. Asta duce la cresterea sau reducerea acceleratiei.

Bare de legatura – tie rods – Barele de legatura care ataseaza servodirectia de rotile din fata, controland directia modelului. Ele “leaga” rotile din fata impreuna cu sistemul servo, de acolo si numele.

Transmisie – sistemul care leaga motorul de axul rotilor motrice

Transmitator (Tx) – Controlerul radio (telecomanda). Unitatea pe care o folositi pentru a transmite comenzile catre radiomodel.

Doua sau patru roti motrice – Modelele radiocomandate, la fel ca autoturismele, folosesc doua tipuri de transmisie: pe doua roti (two-wheel drive sau 2WD), cand forta motorului se aplica numai rotilor din spate. In sistemele de transmisie pe toate cele patru roti (four-wheel drive sau 4WD), motorul este legat la toate patru rotile. Modelele 2WD sunt mai ieftine si necesita mai putina manopera si service decat modelele 4WD.

ARF (Almost Ready to Fly) – Modele prefabricate (este necesar doar un minim de manopera)

ATV (Adjustable Travel Volume) – Folosit de multe transmitatoare radio pentru a limita sau extinde distanta pe care lucreaza bratul servomecanismului. ATV poate indica daca este o singura setare care afecteaza ambele capete ale servo (cunoscut ca AST) sau cate o setare pentru fiecare capat al servomecanismului (cunoscut ca EPA)

Ulei dupa folosire (After Run Oil) – Lubrifiant gandit pentru a inlocui carburantul nears din motor dupa ce acesta este folosit. Combustibilul accelereaza coroziunea anumitor componente ale motorului. Prin folosirea uleiului “de conservare” combustibilul nears este inlocuit si un strat protector inveleste piesele sensibile ale motorului. Aceasta este o metoda ieftina de conservare a motorului si lungeste viata acestuia.

Eleroane – Suprafete de control de pe aripa, de obicei aproape de margini. Acestea lucreaza in directii opuse (cand unul coboara, celalalt se ridica, ducand la rotirea avionului)

Airfoil – Forma aripii privita din lateral, de obicei in forma unei picaturi.

Amfibiu – Avion care poate decola / ateriza fie (de) pe apa sau (de) la sol. Rotile se retrag in corpul avionului sau in flotoare, in functie de modelul avionului.

Unghi de atac – Unghiul in care aripa penetreaza aerul. Cand unghiul de atac creste, odata cu el creste si portanta.

Base load antenna – o antena scurta, rigida, montata pe radiomodel. Folosita sa inlocuiasca antenele de receptie vechi, care erau foarte lungi.

Carburator – Parte a motorului care controleaza viteza si acceleratia si slabeste / imbogateste amestecul de ardere prin ajustarea valvei de admisie

Axa – linia in jurul careia se roteste un corp.

CA – prescurtare de la cianoacrilat. Adeziv de diverse vascozitati (subtire, mediu, gros si gel). Acest tip de adeziv este ideal pentru asamblarea modelelor din lemn si alte materiale. ATENTIE: multi adezivi CA ataca spuma poliuretanica.

One thought on “Glosar modelism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.